Awans ( Challenge de la Province de Liège)

zat 28/09/2013 15.30 u * Awans ( Challenge de la Province de Liège) * 10,8 km * 0:43:08 * 13,8 * 59/196 * 5/16 * ♥♥♥♥

Na de strapatsen van vorige week heb ik deze keer een rustiger parcours uitgezocht. Dat vind ik in Awans waar er een typische Challenge van Luik-ronde is uitgetekend: twee golvende lussen op verharde ondergrond. Voor het eerst in maanden is Gerard Thiessens opnieuw van de partij. Over zijn wedstrijdconditie heb ik en hijzelf ook het raden. Voor mezelf hoop ik op redelijke benen. Geen superbenen, een mens leert na een tijd zijn limieten aanvaarden.
In de eerste meters moet ik al twee keer uitwijken voor een wild startende jongeman die van links naar rechts en omgekeerd zwenkt om drie plaatsen te winnen. Ik zal hem met veel plezier voorbij lopen in de tweede ronde. Na een kilometer worden we een licht stijgende ruilverkavelingsweg opgestuurd. Gerard die vlak achter me is gestart, kan zich niet beheersen en gaat me voorbij.

Awans

Boven op de helling ga ik zelf voorbij Willy Hertogen die – aan zijn ademhaling te oordelen – de tol betaalt van een snelle start. Ik kan een gemiddelde van rond de 14 aanhouden op de vlakke stroken. De longen krijgen het even flink te verduren als we ons door een rookgordijn moeten worstelen. Een inboorling heeft net de zaterdagmiddag uitgekozen om vuurtje te stoken. Op een tweede langere helling – rond kilometer 3,5 – haal ik Gerard weer in. Hij zal anderhalve minuut na me finishen. Na een lange zachte afdaling passeren we voor de eerste keer de sporthal en aankomstlijn. In de tweede ronde lopen we een bijkomende lus rond een voetbalveld. In een windstrook rond de zevende kilometer verschuil ik me achter de rug van enkele grotere lotgenoten . We nemen nu een scherpe bocht naar rechts waar we een goed zicht hebben op voor- en achterliggend verkeer. Ik kan geen bekenden spotten en ga in mijn eigen ritme verder. Met de wind in de rug neem ik afstand van het groepje. Ik ga een François in groen shirt voorbij (later geïdentificeerd als François Daman) maar die zal me met een sterke laatste kilometer weer achter zich laten. Ook de tweede beklimming van de lange helling levert geen probleem op – voor mezelf het teken dat het goede gevoel langzaam begint terug te keren – integendeel, ik kan nog enkele plaatsjes opschuiven. Willy Hertogen vertelt achteraf dat voor hem hier het licht uitging. Als ik de finish bereik staan de snellere Limburgse deelnemers in groep bijeen om de eerste indrukken uit te wisselen. Die zijn alvast gunstig voor Patrick Nijs. Hij pakt de eerste prijs bij de veteranen 2.
Uit de nabespreking in de kantine leid ik af dat de tactiek voor ons, anonieme “meelopers” in de grote massa, vrij eenvoudig is. Je probeert van begin tot einde een zo hoog mogelijk tempo aan te houden. Je volgt je voorganger en als het even kan ga je hem voorbij. En zo opnieuw bij de volgende tot je ergens strandt. Voor mij is dat vandaag op plaats 59. Daar kan ik vrede mee hebben. Weliswaar nog altijd zo’n 2 minuten achter Claude Herzet en Jean Stevens maar wie weet kan ik in de volgende maanden nog wat van mijn achterstand afknabbelen. Maar voor wie in de voorste gelederen meedoet voor de knikkers is de wedstrijdtactiek niet zo eenvoudig. Daar spelen niet alleen snelheid en brute spierkracht mee, maar ook doorzicht, sluwheid en opportunisme. In de spits van het peloton worden tactische manoeuvres uitgevoerd en bondgenootschappen gesloten waar de gemiddelde vrijetijdsjogger geen besef van heeft. Iedereen beloert iedereen. Dorian Sacco sluit zich af van de buitenwereld – om zijn concurrenten van de wijs te brengen? Dominique Venturelli die in het challengeklassement de hete adem van Jo Vrancken in de nek voelt, laat het initiatief over aan zijn concurrent. Jo, tweede vandaag, wacht zijn ogenblik geduldig af alvorens toe te slaan. Vandaag kan hij ook rekenen op de steun van Koen Vangrieken die zo vriendelijk is om de derde plaats van Dominique af te snoepen. Winnen doe je met het hoofd en de benen!


(Foto CJPL: Jo Vrancken leidt voor Dominique Venturelli. Verder in het groepje Koen Vangrieken, met nummer 964.)