Voeren ( Challenge de la Province de Liège)

zat 15/09/2012 15 u * Voeren ( Challenge de la Province de Liège) * 10 km * 0:43:58 * 13,6 * 47/186 * 2/18 * ♥♥♥♥

Nauwelijks zes dagen na de race op het wereldberoemde circuit van Francorchamps staat een kleinschaliger evenement op het programma, namelijk de eerste Voerloop. De wedstrijd heeft een plaats gevonden op de agenda van de Challenge van de provincie Luik. In de 10 km-wedstrijd staan 186 deelnemers aan de start op het voetbalveld van Avenir Fouron. Ook een aantal Limburgers uit Nederland en België die niet tot de vaste kern van de Challengelopers behoren, hebben de oproep van organisator Servais Halders beantwoord.

Voeren 1


Ik heb het parcours enkele weken geleden kunnen verkennen en weet dus dat de gevarieerde ronde mij moet liggen, tenminste als de benen goed zijn … Ik vertrek met Jean Stevens vrij vooraan in het peloton. In de eerste dalende kilometer worden we door een zwerm snelstarters voorbijgesneld. Maar als ik Dominique Frederich en Roger Dosseray in een groepje voor mij herken, weet ik dat ik op schema zit. We krijgen al meteen een eerste helling op het asfalt voorgeschoteld. Na een smalle passage langs de Voer worden we opnieuw de vallei uitgejaagd, ditmaal over een steil en met stenen bezaaid bospad. Jean Stevens haakt hier af. Ik haal Claude Herzet en tot mijn verbazing ook Roland Vandenborne in. We nemen in gestrekte draf de volgende afdaling en lopen dan richting Altenbroek door de vallei die hier echt een parel van de natuur is. Ik heb mijn kruissnelheid gevonden en ga voorbij een groepje met Dominique Frederich. In Altenbroek begint een helling van een kilometer op het grind. Ik verhoog het tempo licht om voor de top bij Roger Dosseray te komen. Nauwelijks ben ik op zijn hoogte of hij probeert me er met korte snokken weer af te lopen. Boven in Mheer, op Nederlands grondgebied, kunnen we ons uitleven op een mooi asfaltpad. Ook daar plaatst hij enkele tempoversnellingen, maar ik blijf hem als zijn schaduw volgen. Het asfalt gaat over in grind, we zijn weer in België … Ik ga als eerste de afdaling in. We moeten meer dan eens een ander spoor zoeken op de veldweg, gelukkig is het droog. Om een aanval in de afdaling te voorkomen hou ik een strak tempo aan. De laatste twee kilometer doen we in minder dan 8 minuten, ondanks de slotklim van zo’n vijfhonderd meter. Op een boogscheut van de streep plaatst Roger zijn ultieme demarrage. Hij neemt enkele meters. Ditmaal is hij weg, denk ik. Maar zijn aanval draagt niet ver genoeg en ik versnel op mijn beurt. De omstaanders zien met verbazing hoe twee oude knarren zich als jonge veulens door de laatste bocht gooien. Aan de streep heb ik één seconde voorsprong.

Voeren 2

Nieuws uit de spits van de wedstrijd: Beny Stulens eindigt tweede en moet alleen de ongenaakbare Michael Detrixhe laten voorgaan. Jo Vrancken is zevende achter een klad West-Vlamingen op weekend in de Voerstreek. De twee Voerense vedetten maken hun reputatie waar voor eigen publiek: Isabel Sluysmans, eerste dame, en Servais Halders, eerste veteraan 3, lopen broederlijk (of zusterlijk) na elkaar binnen op positie 22 en 23.
De prijzentafel is rijkelijk gevuld. De prijzen worden uitgereikt door twee schepenen, een voor de Nederlandse en een voor de Franse taalrol. Voeren/Fouron oblige …

(Foto’s Marie-Paule. Foto 1: De twee kemphanen. Foto 2: Servais op de smalle passage langs de Voer in Ketten.)