Visé door de bril van Jef

Visé 1

Hallo loopvrienden,

Het is elf jaar geleden dat ik mijn eerste Maasmarathon (van Visé naar Maastricht en wéér terug) heb gelopen. Afgelopen zondagmorgen stond ik voor de tiende keer aan de start, toen een echte beginneling … en nu een ervaren beginneling. Want al wordt het dan mijn 50e marathon, je telt pas mee als je er zo’n 100 hebt gelopen! Een marathon lopen is iets voor domme mensen, zo wordt wel eens gedacht. Die lopen er beslist wel tussen – niet dat ik mij tot de slimmeriken reken, verre van dat! – dus zoek je steeds naar verbeteringen… in de voeding, training, enzovoort. Wat meer lange duurlopen (3 uur) en energie-gelletjes zouden een dip in het tweede gedeelte van de marathon kunnen voorkomen, had ik zo gedacht.

Visé 2

Nu de marathon … Samen met nog 3 loopmaten (Henk, Huub, Josette) worden we om 9 uur weggeschoten. Het is prima loopweer… en ik heb snel het goede ritme te pakken. De de benen voelen ook goed (5km in 26 min). Josette komt naast mij lopen en we bereiken de 10km in 52:34, een beetje te snel voor mij! Josette, in de vorm van haar leven, loopt langzaam van mij weg.
15km in 1:17:45, die tijd maal 3 is meestal mijn eindtijd. Dat zou dan iets van 3.53.15 moeten worden. Ik hoop op een betere tijd maar als ik op een klein klimmetje door zeker 20 man voorbij word gelopen is dat een veeg teken! Op het vlakke haal ik ze weer in … en ik haal ook Henk Sipers. Hij heeft het moeilijk volgens mij. Gelukkig is hij GEEN beginneling met over de 300 marathons/ultra’s. Dus die redt zich wel.
20km (1:45:30), we zijn nu in “Mestreech”… In het park bij de “berekoil” voel ik de eerste vermoeidheid … nog even de “aw brök” over! 25km (2:11:56) en dan nog alleen maar naar Visé … Ik haal een “beginneling” in en vertel hem dat dit al mijn tiende Visé-marathon is en nog een hoop wijsheden over het lopen, hij is erg onder de indruk … denk ik … want hij zegt niets terug. 5 km verder in Oost-Maarland kom ik er achter dat het een Fransman is … dan maar in het Engels opnieuw beginnen … na 5 meter ben ik uitverteld.
30km (2:41:09) en weer een terugval van een paar minuten. Henk en ik doen even stuivertje wisselen. In Eijsden doe ik een extra blokje om. Een ouder echtpaar (moeilijk lopend) die ik via mijn vrijwilligerswerk in de mantelzorg heb leren kennen, zouden mij daar aanmoedigen. Konden ze iets terug doen voor mij zeiden ze … niemand te zien … alleen de rollator stond er!
Weer terug het parcours opgezocht en weer verder met de marathon. 35km (3:11:56). Huub is pas 68 jaar en al jaren “gestopt” met marathons en vliegt mij voorbij. Het is net of je op de snelweg rijdt maar dan in de derde versnelling. Je gaat wel vooruit maar iedereen gaat je voorbij. Visé komt nog in zicht, ik moet niet te veel meer “treuzelen”, anders kom ik zelfs niet onder de 4 uur en dat voor mijn vijftigste. Dat worden nog 3 loodzware kilometers. In de vorige marathon zag ik in de laatste kilometers nog een engel… en nu alleen “sterre”… (maar die ziet Jo Schoonbroodt vandaag ook, denk ik). Henk gaat mij wéér voorbij en ik blijf op 20 meter hangen. Willy Cortleven “haast” mij nog de laatste 2 km … en zo finish ik in een voor mij teleurstellende tijd van 3:57:52 (316e van de 496 deelnemers en 13e in mijn klasse 60+ met 24 deelnemers).
Josette (3:45:05) wordt eerste in haar klasse (…+). Zeg nooit de leeftijd van een vrouw! Huub(3.49.50) wordt derde in zijn klasse (65+), bij een man kan dat wel! En mag volgend jaar niet mee doen, hij wordt veel te goed! Henk(3:57:25) is ook dik tevreden. En ik de gek… ja wat moet ik zeggen…. vijftigste keer gestart in een marathon en 50 keer de finish gehaald! Dus weer 17 minuten verloren in het tweede gedeelte … meestal ben je minder slim dan je denkt!

Groeten
Jef

(Foto’s Marie-Paule: rechts Huub Koolen)