Jaar van de vrijwilliger

2011 is uitgeroepen tot “Jaar van de Vrijwilliger”. Niet dat de wereld ervan wakker zal liggen, maar ik sluit me graag aan bij dat internationale initiatief. Neem ons als voorbeeld. We zijn joggers, de schrijver en de meeste lezers van deze blog. Voor de gezelligheid, de sportieve uitdaging of om welke andere reden ook, doen we graag mee aan een wedstrijd of “een challenge”. Meestal ’s zaterdags of ’s zondags springen we de auto in en rijden naar een locatie waar mensen klaar staan om ons in te schrijven, ons te bevoorraden, tijdens en na de wedstrijd. Op het parcours staan signaleurs om ons de juiste richting uit te sturen. Anderen (of dezelfden) hebben in de maanden en weken daarvoor een aansprekend parcours uitgetekend. Ze hebben de nodige sponsors bij elkaar gezocht om ons na de wedstrijd nog een wedstrijd- of tombolaprijs mee naar huis te geven. Al die mensen, zeker van een kleinere organisatie, zijn vrijwilligers.
En als er iets verkeerd loopt zijn we de eersten om diezelfde vrijwilligers aan te spreken. Dat heb ik gedaan in Flémalle waar ik van het rechte pad raakte en … dat doe ik nu weer, jullie kennen me! Ik doe een oproep tot de signaleurs om de aandacht niet te laten verslappen als de eerste 30 deelnemers voorbij zijn! Maar ik wil in de eerste plaats een eresaluut brengen aan al wie zich belangeloos inzet voor onze sportieve hobby!

Intussen kijk ik al reikhalzend uit naar de nieuwe uitdagingen van dit jaar. De kalenders van de nieuwe challenges zijn verschenen. Het begint al te kriebelen!