Kermisloop Kozen (Haspengouw Challenge)

maa 12/08/2013 20.30 u * Kermisloop Kozen (Haspengouw Challenge) * 11,5 km * 0:53:51 * 12,8 * 96/180 * 17/28 (55+) * ♥♥

Voor joggings tussen de kermiskramen in de geur van oliebollen moet je in Nieuwerkerken zijn, ditmaal in deelgemeente Kozen. De meute van 180 deelnemers – meestal getrouwen van de challenge – wordt meteen in een nauwe doorgang geperst. Een probaat middel tegen te snel starten en de gelegenheid voor een snel gesprekje in afwachting dat de echte esbattementen worden geopend. Ik dribbel achter Stefan Meekers en Edward Vanhove van Neeroeteren aan. Edward is – zoals ik – onder de indruk van de nauwkeurige wedstrijdnotities van Stefan. Achteraf blijkt dat ik in het spoor loop van de winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ook een man dus die graag de puntjes op de i zet. Edward doet het hier rustig aan om een stressfractuur te laten helen. Als we de eerste strook vals plat achter de kiezen hebben en er meer ruimte komt op het asfalt schiet Jean-Marie Haekens me voorbij. Ik wil me vanavond zeker niet inhouden en kan Jean-Marie dus zomaar niet laten weglopen. Ik zit meteen aan een hartslag die ik de voorbije maanden op training niet meer heb bereikt. Na een goede ronde is de “Sturm und Drang” van Jean-Marie geluwd.

Kozen

Opgejaagd door Jean-Marie ben ik nu wel fel van stapel gelopen, maar ga ik dit tempo vijf ronden kunnen volhouden? In de tweede ronde schuift Kris Govaerts voorbij. Met kleine pasjes maar een hoog omwentelingsritme laat hij mij achter. In de volgende ronden kan ik stelselmatig plaatsen inwinnen. Ik ga ook een “Tom Sport” loper van Bilzen voorbij – dat blijkt Frank Oosterbosch te zijn. Maar Frank heeft zijn race beter ingedeeld en zal me – met enkele andere lopers – in de laatste ronde weer inrekenen. In de derde ronde kom ik in het spoor van de Alkense trio Greta Philippaerts, Bea Strouwen en Maja Van Zand. Maar deze dames zijn geharde wedstrijdloopsters en vechten voor ieder meter. Op Greta en Bea maak in de eindfase sowieso geen meter meer goed. En Maja die ik op het einde van de derde ronde wel heb kunnen inhalen maakt haar achterstand in de laatste ronde op karakter weer goed en snelt me op de laatste rechte lijn in het flikkerlicht van de kermisattracties weer voorbij.
Ik haal een gemiddelde van bijna 13, mijn rechterbeen heeft stand gehouden. Mijn subjectief gevoel is er een van tevredenheid, de objectieve wedstrijdstatistieken zijn minder hoopgevend. Zoals vorige vrijdag aan de Gileppe.
Geen douches in Kozen. Daarvoor moeten we naar het buurdorp Nieuwerkerken. Dat doen we niet, we sluiten de kermisavond af met een hotdog en enkele frisse pintjes.


(Foto Ben Cox: Maja Van Zand in het peloton.)