Haneffe (Jogging des Templiers)

zon 11/12/ 2011 10.30 u * Haneffe (Jogging des Templiers) * 9,650 km * 0:39:52 * 14,5 * 28/239 * 2/12 * ♥♥♥♥

Haneffe

Nu de challengewedstrijden achter de rug zijn, moet ik zoek naar een nieuwe uitdaging. De Jogging des Templiers in Haneffe staat nog niet op mijn palmares, dus waarom niet? Van mijn V3-concurrenten is alleen Rosario aanwezig. Hij heeft zich in laatste instantie door zijn maatje Djamel Belgomri laten ompraten om naar Haneffe af te zakken. Hij geniet nog na van zijn twee tweede plaatsen in de einduitslag van de challenges en is niet echt gemotiveerd om mij het vuur aan de schenen te leggen. Na drie kilometer laat hij los om bij zijn trainingsgezel Djamel te blijven.
Het licht glooiende parcours ligt me wel. Alleen nog een mikpunt zoeken tussen de lopers voor me. Misschien de ranke verschijning in het groen die na 5 kilometer zo’n 20 seconden voor me uitloopt. Marie-Eve Léonard, ongetwijfeld de eerste vrouw. In een opwelling van mannelijke ijdelheid begin ik aan de achtervolging. In Havelange heb ik haar kunnen kloppen. Maar op dit vlakkere parcours blijft ze een strak tempo handhaven zodat ik maar met veel moeite enkele seconden van mijn achterstand kan afknijpen. Onderweg krijg ik aanmoedigingen van Thierry Spoelhout die mij kent, zo vertelt hij achteraf in de sporthal, van mijn inhaalraces. Net als ik me wil gewonnen geven, neemt Marie-Eve wat gas terug en kan ik haar voorbij. Enkele tientallen meters toch. Want intussen is haar man naast haar komen lopen. Ik hoor hem tactische aanwijzigingen geven. “Nog even wachten en in de bocht versnellen”. En zie, Marie-Eve geeft er in de laatste honderd meter nog een lap op en laat me onverbiddellijk achter.
Er zit een kleine lus in het parcours waar de lopers elkaar kruisen. Het toeval wil dat ik voor de eerste keer dit seizoen de toppers in actie kan zien. Ik zie Arnaud Renard en Patrick Philippe (meneer Marie-Eve Léonard van hierboven) voorbijstuiven, even later gevolgd door Olivier Legros. Arnaud pakt de eerste plaats. Benny Stulens van Mal wordt vierde en eerste veteraan 1. Bij het overlopen van de uitslag blijkt dat er nog een veteraan 3 voor me geëindigd is. Enkele seconden slechts, maar goed, hij zal dan wel beter geweest zijn. Jean-Pierre Immerix finisht in het spoor van Willy Cuipers. Een half jaar geleden afgeschreven vanwege zijn gehavende linkerknie, haalt Jean-Pierre nu al een gemiddelde van 12,4 over 10 golvende kilometers. De mirakels zijn de wereld nog niet uit. Al zal de aanwezigheid van een Oekraïense schone in de sporthal Jean-Pierre wel speciaal hebben gestimuleerd om de ronde door de Haspengouwse velden snel af te werken. Tenslotte nog dit: zijn reisgezel Jean-Marie Haekens gaat tot vier keer toe een wafel kopen. De wafelbakster is … een Oekraïnse schone. Ter verdediging van Jean-Marie moet wel gezegd worden dat de vierde wafel voor uw verslaggever is …
(Foto J.Defrère: Marie-Eve Léonard verteert de inspanning met de glimlach.)