Les 10 Miles de Thier à Liège (Belles Courses)

zon 20/11/2011 10.30 u * Les 10 Miles de Thier à Liège (Belles Courses) * 16,1 km * 1:14:24 * 12,9 * 69/526 * 2/22 ♥♥♥♥

Gerard en ik hebben deze zondag gekozen voor een heuvelloop in Thier à Liège, aan de grauwe noordkant van Luik. We vinden een parkeerplaatsje tussen de hondendrollen, glasscherven en ander zwerfvuil. Bij de weinige bekende gezichten onder de massa deelnemers, onder meer Claude Herzet en Jean-Pierre Cuypers.
Ik start in het gezelschap van Gerard Thiessens en Philippe Gheury. Philippe is ook vaak een “buur” in de challenges. Van bij de eerste bevoorrading volgt hij op enkele meters. Op bepaalde ogenblikken voel ik zijn hete adem in mijn nek maar voorbij geraakt hij niet. In de laatste kilometers kan ik een tiental seconden van hem weglopen. Hij eindigt twee plaatsen achter me. Rond de vierde kilometer begint het serieuze werk, de beklimming van een terril ( voor de Nederlandse lezers: een oude steenberg van de mijn). Aanvankelijk kunnen we de bultjes nog de baas tot een heel steil stuk ons tot stappen dwingt. Even later moet ik mijn (begrensde) lenigheid aanwenden om bij de afdaling niet in het decor te belanden. Beneden komen we tussen de tragere 7 km-lopers terecht. Een van hen grapt: “Ici on met les Formule 1 et les karts sur la même piste”. Zo hoor je het ook eens van een ander.

Thier à Liège


Halfweg heb ik al heel wat energie verbruikt. Nu maar hopen dat er nog wat in de voorraadtank zit. Want het blijft op en neer gaan, keren en draaien op asfalt en onverhard. Rond de twaalfde kilometer krijgen we wat respijt met een vlak stuk. Op het grind langs de rijweg kan ik een mooi tempo blijven onderhouden. Tot we weer een zijsprong maken. Op de grens tussen stad en land kan je er genieten van enkele pareltjes van Belgische ruimtelijke ordening. We duiken de dieperik in. Ik moet vol in de remmen op een asfaltpad met meer dan 20 % hoogteverschil. Op de terugweg naar boven heb ik kennelijk het bord van de vijftiende kilometer gemist en ben dus aangenaam verrast als ik plots de aankomstzone binnenloop. Ik pak de tweede plaats bij de veteranen 3. Winnaar is Servais Halders van Voeren. Servais die grote sier maakt in de Challenge van de provincie Luik, heeft bijna 4 minuten minder nodig voor de klassieke afstand. Geen discussie mogelijk dus.

Thier à Liège

Discussie is er wel bij de prijsuitreiking. De computer heeft blijkbaar een aantal namen of nummers door elkaar geklutst. Mijn naam komt zelfs niet op de lijst voor. Michel Mancini maant me aan om mijn prijs op te eisen. De man met de modieuze groene bril aan de groene tafel heeft blijkbaar vertrouwen in me en overhandigt me mijn prijs, een groene tas met allerlei lekkers. Als we de aftandse zaal verlaten, schijnt de zon boven Luik …


(Foto’s Joseph Defrère: Boven Philippe Gheury, onder Claude Herzet)