Waremme (Challenge hesbignon)

zon 16/10 2011 10.15 u * Waremme (Challenge hesbignon) * 10 km * 0:41:00 * 14,8 * 66/417 * 4/15 ♥♥♥♥

Voor de tweede zondag op rij staat er een Hesbignon-wedstrijd op het programma en voor de tweede keer dit jaar is Waremme de gastlocatie. Dit keer vertrekken we vanop de markt voor een rondje over ruilverkavelingswegen en door het natuurgebied van Petit-Axhe. Zacht glooiend, ideaal voor de snellere jongens.
Er wacht een aangename verrassing bij de inschrijving als ik Jean-Pierre Immerix tegenkom. Voor het eerst in vele maanden is de veelloper uit Veldwezelt er opnieuw bij in de Hesbignon, waar hij nota bene al van 1995 een vaste klant is. Jean-Pierre moet zich voorlopig op het vlakke gedeisd houden maar kan alweer een tempo van 12 per uur aan.

Waremme

Hij zit daarmee eigenlijk ruim onder zijn conditionele mogelijkheden en moet het nu vooral van de klimmetjes hebben om wat plaatsen goed te maken. Jean-Marie Haekens is ook terug van enkele weken weggeweest. De geknelde zenuw in de onderrug speelde hem nog parten in de stukken op de betonwegen. Naast Johnny Geuten is ook Johan Mardaga van de partij. Johan bereidt de familiale toekomst in het loopcircuit voor en brengt zijn zoon aan de start. Voor aanvang verneem ik van de aanwezige Truienaren dat Roland Vandenborne categoriewinnaar geworden is in de marathon van Kansas City in 3:28:49. In de totaaluitslag bezet hij plaats 110 van 1331 finishers. Gefeliciteerd!
Ik start samen met Romain Uitdebroeks. Door verbouwingswerken schiet zijn training er voorlopig bij in maar dat belet de Alkenaar niet om na een rustige start een fikse tussenversnelling te plaatsen om zijn traditionele eerste plaats bij de V3 op te eisen. Veel overschot heeft hij deze keer niet op Rosario Ilardo op de tweede plaats. Noël Heptia is de derde man op het podium. “Ik heb nog nooit zo snel gelopen” glundert Noël aan de drankentafel na de finish. Zo snel dat ik hem de hele loop zelfs niet heb gezien! De snelheidstrainingen op de baan van Seraing beginnen te renderen, zoveel is duidelijk. Noël – “every inch a gentleman” – schenkt me na de prijsuitreiking de gewonnen fles Beaujolais. Ik ben ook wel best tevreden over mijn eigen prestatie. Ik heb de 10 km afgewerkt met de regelmaat van een metronoom : 20:31 na 5 km, 41 minuten rond als eindtijd. Marcel Baeckelandt en Etienne Vanderschelden zijn mijn eerste mikpunten. In het park rond de helft van de afstand kan ik Yves Van Tomme inrekenen. Daarna is het jagen op Paul Rihon en Philippe Gheury die er in de laatste kilometers moeten aan geloven. In de sporthal van het “Complexe sportif Edmond Leburton” blijkt dat al mijn vriendjes binnen een goede halve minuut zijn geëindigd.


( Foto Joseph Defrère: Johan Mardaga in het spoor van zoon Maarten. )