Jef en de mueslireep

Jef van de Weerdt stuurde “de redactie” een boeiend relaas van zijn marathon van afgelopen zaterdag.
” Hallo runners,
Ondanks dat ik de laatste 3 weken wat vage klachten heb (spierpijn in mijn bovenlijf) en daarom ook de Binnenmaasmarathon niet heb gelopen, heb ik alle moed verzameld om dan maar in Bensberg (Köln) de marathon te gaan lopen…een soort test marathon. Eens kijken of je ook een marathon kunt lopen als je niet helemaal in orde bent,want als ik later een goeie marathonloper wil worden moet je dat ook kunnen!
Na een hectische rit (file) kwam ik voor mijn doen vrij laat in Bensberg aan, snel rugnummer halen, omkleden… en om 2 uur werden we weg geschoten. Dus veel tijd om na te denken of dit wel verstandig was had ik niet! Omdat ik pas tegen 6 uur binnen zou zijn (als alles goed zou gaan) had ik voor een lange trui/broek gekozen. Dat was behalve het eerste half uur een goede keus, het koelde er flink af tegen de avond.
De benen voelden goed aan (5km: 26.30 – 10km: 52.50). Ondertussen had ik gezelschap gekregen van ene Rudy uit Brabant (ultraloper). Samen keuvelend over het ultralopen gingen de kilometers snel voorbij (15km: 1.18.22). De eerste ronde (21km: 1.52.44) zat er op, 4 minuten langzamer dan vorig jaar. Het doel om onder de 4 uur te lopen zat er nog in.
Hoe het kwam weet ik niet, maar de tweede (laatste) ronde liep ik weg van mijn maten. Ik haalde af en toe een loper in ondanks dat mijn tempo tot onder de 11km per uur was gezakt! Van de twee vorige keren dat ik hier liep ,weet ik dat de tweede ronde een stuk zwaarder is (veel vals plat). Dat merk je de eerste ronde niet zo omdat je dan tussen de lopers van de halve zit. Het ging nog steeds goed (25km: 2.15.17 – 30km: 2.42.21). Ik loop op positie 115 van de 250 deelnemers, krijg ik toegeroepen….nog niet zo slecht, dacht ik nog, en zette nog even aan om de 3 lopers voor mij in te halen (35km: 3.12.34). Bij de bevoorrading neem ik een stukje muesli en dat doet me geen goed. Ik voel me plots heel beroerd….voel dat het er van boven en onder uit gaat komen….ik wil gaan wandelen, maar stel het nog even uit…..het zijn tenslotte nog maar een paar (zware) kilometers. Het was ook dom om die mueslireep te eten, ik eet normaal alleen stukjes appel tijdens de marathon en nu niet! Toegegeven, het was wel wat laat ….maar na wat aan mijn appelschijfjes geknabbeld te hebben voelde ik me al beter….Rudy (de ultraman) gaat me voor bij…ik moet aanhaken zegt hij, ik ben te kapot om wat terug te zeggen….en krijg de finish in zicht… een sprintje zit er zelfs niet meer in, en kom total loss over de streep….3.56.59uur. Vraag niet hoe maar het doel is gehaald! 113e van de 239 uitlopers….en 3e van de 10 (m60)lopers….ik ben niet naar de prijsuitreiking gegaan,(als die er al was)zo kapot was ik,een droog shirt aan en naar huis.
Normaal heb ik het gevoel dat ik echt niet sneller had gekund maar wel verder…..maar vandaag even niet!
Of het slim is om met die vage klachten van mij een marathon te lopen is de vraag…de huisarts van mij loopt geen marathons,dus zijn advies kan ik wel raden! En de Amerikaanse onderzoeker David Raiclen heeft bestudeerd en bevestigd in het “Journal of Human Evolution” dat Neanderthalers vermoedelijk zijn uitgestorven omdat ze niet veel zin hadden in rennen … dus!
Dat was de 43e marathon, nog 22 te gaan tot mijn 65e jaar.
Groeten
Jef”

Proficiat Jef, met je 43ste marathon en ook met je eerste podiumplaats. Volhouden jongen, er liggen nog veel prijzen op je te wachten!