Warsage (Challenge de la Province de Liège)

zat 22/02/2014 15.30 u * Warsage (Challenge de la Province de Liège) * 9,5 km * 00:42:20 * 13,4 * 86/353 * 6/31 * ♥♥♥♥

Na wat zo ongeveer de kortste verplaatsing naar het Waalse joggingcircuit moet zijn, wachten we aan de Place du Centenaire Fléchet (een hele mondvol voor een klein kerkpleintje) op de start van de Foulées de Warsage. Afwezige in de Limburgse delegatie is Jean Stevens die met een opspelende knie in Waltwilder is achter gebleven. Kris Pipeleers van Voeren is er wel bij en versiert meteen de twintigste plaats. Ik bewaar goede herinneringen aan de loop van vorig jaar en ik wil van mijn tweede deelname gebruik maken om mijn achteruitgang ten opzichte van mijn prehernia-tijd cijfermatig te kunnen vaststellen.

Warsage track

Om alle gegevens te kunnen analyseren hou ik mijn smartphone in aanslag. Een gelijkaardige poging vorig jaar in Kozen liep bijna falikant af toen mijn gordel los ging en de Garmin nuvifone op het beton belandde. De gordel heb ik speciaal verstevigd maar bij de start dreigt mijn opzet al meteen in het honderd te lopen als ik de aanwijzingen op het schermpje ternauwernood kan lezen zonder bril.
Ik ben dus in het ongewisse of het toestel goed is ingesteld of niet, maar even na halfvier moeten we op pad. We maken eerst een lus in een woonwijk en na 2 kilometer passeren we opnieuw aan de kerk. Bij een eerste afdaling kan ik voor mezelf wat ruimte creëren en probeer ik voeling te houden met Gerard Thiessens die weer sneller weg is. De meeste begeleiders en sympathisanten wachten ons op in de buurt van de start/finish en vuren hun favoriet aan: “Allez Françoise, allez Pascal”. Guido Vrancken staat tussen hen maar heeft het te druk met het opsteken van een sigaret om “allez Willy” te roepen. Hij zou nochtans mij en mijn voornaamgenoot Hertogen met één kreet hebben kunnen ondersteunen want we lopen net in elkaars buurt.

Warsage 2

Eens de startplaats gerond, krijgt het snelle aanvangstempo een knauw. Want we worden nu richting Neufchâteau gestuurd en het begint al meteen te klimmen. Ik blijf groepjes inhalen en op een vlakker middenstuk laat ik ook Françoise Piscart achter. Ik nader op Gerard, misschien kan ik hem op het gemeen oplopende stuk langs de kerk van Neufchâteau bij de lurven vatten. Aan kilometer 5 ben ik op drie plaatsen en een tiental meter genaderd. Een bocht naar rechts , even recupereren en dan de afdaling van twee kilometer naar de vallei van de Berwijn. (De ingewijde herkent natuurlijk de topografie van de 4 Cîmes van Battice). Gerard schakelt twee versnellingen hoger, scheert langs hagen en ploegt door de kiezelstroken voor de huizen. De flying Dutchman rolt de ene na de andere concurrent op. Evelyne Wesphael die met wapperende paardenstaart over het asfalt suist, ziet Gerard voorbij knallen. Ik probeer hem in zijn dolle vaart te volgen. Tot twee keer toe gaapt er alleen een lege ruimte tussen ons. Maar Gerard weet van geen ophouden. Ik vestig nu al mijn hoop op de onverharde steile klim in Mortroux. Ik nader tot op 5 meter maar Gerard kraakt niet. Op de venijnige uitloper op het asfalt waar Servais Halders zijn tempomaat Stijn Vanderbeuken moet laten gaan, vindt Gerard snel het goede ritme terug.

Warsage 3

En op de golvende rue Craesborn tussen de weiden en de akkers diept hij de kloof uit. Een vijftig meter voor hem herken ik Claude Herzet. Gerard gaat op zoek naar Claude maar die geeft de vijftien seconden voorsprong niet uit handen. Zo eindigen we met drie Riemstenaren binnen een tijdspanne van 45 seconden.
Ik klok af na 42’20” en dat is op twee seconden na mijn tijd van vorig jaar. Terwijl ik vooraf een verlies van anderhalve minuut had ingecalculeerd, lijkt het nu wel alsof ik opnieuw op mijn oude peil zit. Een echte opsteker na de herniaperikelen van de voorbije maanden. En als ik in de auto en met de bril op de neus vaststel dat de smartrunner-app mijn loop feilloos heeft geregistreerd kan mijn middagje Warsage al helemaal niet meer stuk. Bekijk de track hier.
De top 2 wordt bezet door de veteranen Guy Fays en Frédéric Collignon. Jo Vrancken verspeelt in de eindspurt de derde plaats aan de piepjonge Thomas Wallisch. Hij krijgt echter de bokaal voor beste senior. Bekijk zijn kilometertempo en de snelheidspieken op de grafiek en neem uw pet af …

(Foto 1: Servais Halders met de beker voor de veteranen 3. Foto 2: De wedstrijdgegevens van Jo Vrancken.)