Routes


Groeve

(Foto: Deze groeve in Eben zal weer een stuk van onze routes verslinden)

Groet Um

De klassieker van de Zweitlanceurs. 16,2 kilometer vanaf sportpark Jekerdal in Sint-Pieter (Maastricht). Van de Mergelweg via de Observantenweg naar de Lage Kanaaldijk. Voorbij de ENCI naar de sluis van Ternaaien (Lanaye) en vervolgens naar de hangbrug van Ternaaien. Dan volgt de anderhalve kilometer lange klim over de Saint-Pierre van de Maasvallei naar de Jekervallei. Langs de grote weg door Eben en Emael naar de brug van Kanne. Langs de kerk van Kanne via de Onderstraat en de Mergelweg terug naar Sint-Pieter.

Groet um

Treechloop

Een organisatie van de Zweitlanceurs in maart. 11 kilometer met vertrek en finish aan de Lage Kanaaldijk. Afgezien van de vlakke begin- en slotkilometers, loopt de route grotendeels over golvende en onverharde paden door het Caestert- en ENCI-bos. De voornaamste moeilijkheid is de beklimming van de Sint-Pietersberg – de “Treechberg” -na drie kilometer.

Treechloop

Heukelom – Millen

Deze route van bijna 15 km loopt voornamelijk over ruilverkavelingswegen met lange rechte stukken tussen de dorpskernen van Valmeer, Millen en Riemst. Het keerpunt is het beeldje van de “Kattenviller” aan de Hoeve Henrotte in Millen. Als je via de zuidelijke weg vertrekt, heb je van daar af meestal wind mee.

Heukelom – Millen

Kanne – Treechberg – Duivelsgrot

9,1 kilometer, waarvan 5 km onverhard. Vanaf de kerk van Kanne langs de sluis van Ternaaien naar de Treechberg. Van dan af gaat het over onverharde paden op het plateau van Caestert langs de Duivelsgrot terug naar Kanne.

Kanne – Treechberg

Saint-Pierre

Kanne brug – linksaf naar jaagpad tot Ternaaien Brug (zijde België)- naar rechts de Saint-Pierre omhoog – naar Eben in het Jekerdal – naar rechts op het Jecora-fietspad – Fort Emael – verder op het fietspad naar het kanaal tussen Ternaaien en Kanne – naar rechts langs de jachthaven naar de brug van Kanne.
Saint-PierreSant-Pierre
(Foto: haarspeldbocht Saint-Pierre)

Vroenhoven – Natuurgebied Lixhe

15,7 km asfalt, beton en onverhard. Vanaf de kerk van Vroenhoven gaat het langs het jaagpad van het Albertkanaal naar de brug van Kanne en de hangbrug van Ternaaien. Over een steil bospad in het natuurgebied van Lixhe naar Eben in de Jekervallei. Na een kilometer in de vallei moet er opnieuw geklommen worden naar het plateau boven Kanne. Vandaar in dalende lijn terug naar Vroenhoven.

Vroenhoven – Natuurgebied Lixhe

Kanne – Bitsingen – Valmeer

Een pittige route van 26,4 kilometer, grotendeels over beton, met verscheidene lange hellingen. Vanuit Kanne volg je de Jeker tot in Wonck. De route loopt verder over golvende wegen naar Bitsingen (Bassenge). Twee lange beklimmingen brengen je naar het plateau van Rukkelingen (Roclenge) en Millen. Door het dorpscentrum van Valmeer gaat het naar Heukelom. Via Vroenhoven bereik je opnieuw Kanne.

Kanne – Bitsingen – Valmeer

Kanne – Wonck

15,4 kilometer. Vanaf Kanne over het “Via Jecora”-fietspad naar Wonck. De route passeert langs het Fort van Emael en de “Moulin du Broukay”. In Wonck krijg je een steile beklimming voor de voeten. Maar boven duik je langs een veldweg opnieuw de Jekervallei in. Hier kom je voorbij de toren van Eben-Ezer. Via Emael ga je terug naar Kanne.

Kanne – Wonck