Overzicht 2009

Totaal aantal kilometers:2382. 2 periodes van inactiviteit ten gevolge van blessures van diverse aard: februari en november-december. Meeste kilometers en marathon in maart. In april, augustus, september en oktober rond de 250 km.

10/01/2009 Sneuwpret

Berekoud, in sneeuw, zoals de vorige dagen.

15/01/2009 Zwoegen in het Hertogenwoud

34 km in Hertogenwoud (Eupen), moeilijk door het lange klimwerk, stukken in sneeuw.

27/01/2009 Tegen de grond

Sleutelbeenbreuk
Val met de fiets in de Condroz. Uitgegleden over een ijzelplek. Sleutelbeenbreuk, gekneusde ribben en dijspierblessure.
(Foto :In de lappenmand)

18/02/2009 On the move again

Training hervat na drie weken gedwongen looppauze. Ik blijk al voldoende hersteld om een 15-tal kilometer af te leggen.

22/02/2009 Carnavalsloopje

Kort “carnavalsloopje” met enkele Zweitlanceurs. Vrijdag een uurtje gelopen met felle spierpijn in de dijen. Vorige woensdag te fel van stapel gelopen. Maar wat wil je als je drie weken thuis hebt zitten te kniezen?

05/03/2009 Belabberd

Duurloop van 28 km op Caestert en op het Jekerfietspad tot Eben. Het laatste uur in gezelschap van Josette. Belabberd gevoel.

08/03/2009 Duurloop

Duurloop van 3u, gedeeltelijk met de Zweitlanceurs. Josette en Jef testen 2 uur met het oog op de Binnenmaasmarathon. De benen zijn goed. Een geruststelling voor zaterdag.

Marathon 53 * Zat 14/03/2009 10u30 * Binnenmaasmarathon Maasdam * 3:25:31 * 1:41:27 * +02:37 * 12/54 * ???/??? * ♥♥♥

Binnenmaasmarathon
Samen met Josette en Jef naar de Binnenmaasmarathon in Maasdam. We droppen Marie-Paule in Dordrecht voor een dagje bijbabbelen met vriendin An die in de buurt woont.
De marathon gaat over twee ronden, een stuk dijk en voor twee derde lange rechte wegen door de Hoeksche Waard.
De weersvoorspellingen zijn gunstig. Bij aankomst heerst er een aangenaam lenteweertje. Na een testje kies ik voor een “voorjaarstenue”. Jef en Josette zijn minder optimistisch en kleden zich wat warmer. Vlak voor de start wordt het al wat koeler, na anderhalf uur begint het te miezeren.
De wind heeft hier vrij spel, minimaal 4 beaufort, en blaast in het eerste en derde deel gemeen in ons gezicht. Er staan slechts weinig marathon- en halve marathonlopers aan de straat. Bij deze organisatie gaat de meeste aandacht naar de estafettelopers die in groepjes van 4 eventjes 63 km afwerken. Tussen de wisselplaatsen worden ze met busjes vervoerd die in de eerste ronde op de dijk voor heel wat overlast zorgen. Ook nooit zo’n troosteloze sfeer meegemaakt bij een finish. De bevoorrading en de ontvangst in het “atletenhotel” (de schowroom van een Fordvestiging) zijn pico bello. (Foto: Josette op de dijk)
Binnenmaasmarathon
(Foto: Jef met een estafetteloper)
Door de geforceerde voorbereiding na mijn val met de fiets heb ik geen tijdsambities. Na enkele kilometers zit ik in een aangenaam ritme. Ondanks de wind kan ik het tempo goed vasthouden. Ik loop het snelste stuk tussen km 10 en 15. Te vroeg eigenlijk. Ik kom door in 1u42′, ideaal om onder de 3u30′ te blijven. In de tweede helft zijn de elementen onze grootste tegenstander. Als een natte dweil zwadder ik door de polder. Ik heb koude handen maar vooral mijn kuiten krijgen het fel te verduren. Om niet helemaal af te koelen probeer ik mijn tempo te handhaven. Uiteindelijk lever ik slechts 1′ in.
Binnenmaasmarathon
(Foto:Vechtend tegen de elementen in een oerhollands decor)

25/03/2009 Guur weer en heuvels in Clervaux

Enkele dagen vakantie in Clervaux, Groothertogdom Luxemburg. Tussen de sneeuw en de regenbuien door twee rustige loopjes van anderhalf uur afgewerkt op een heuvelachtig parcours. Telkens 2 km klimmen om Clervaux te verlaten. Wel fijn om te eindigen met een afdaling van dezelfde 2 km. Dinsdag nog een flinke wind op de koop toe.

03/04/2009 Voorbereding

Om weer wat snelheid op te bouwen met het oog op de Tungri-Run in Tongeren doe ik vooral kortere trainingen met de nadruk op soepelheid en versnellingen.

vri 10/04 2009 * Charneux (Challenge Le Jour) * 10km * 0:43:36 * 13,7 * 38/236 * 1/13 * ♥♥♥

Voor het eerst sinds enkele maanden nog eens een korte wedstrijd: 10 km in Charneux (Challenge van Le Jour, krant uit Verviers). Start en finish bevinden zich aan het voetbalveld van Charneux. Ik herken de laatste kilometers van Battice. Dat het geen vlakke wedstrijd zou worden, was me duidelijk voor de start. Maar de organisatoren hebben ook heel wat onverhard in het parcours gestoken: een rivierbedding, een weide, veldpaden. Het wordt afzien. Na grotendeels dalen in de eerste 3 km, begint het steile werk. Vanaf de 5de kilometer zit ik aan mijn limiet. Toch probeer ik in de dalende stroken tempo te maken. In de laatste vlakke kilometer kan ik nog enkele concurrenten inhalen maar moet ik enkele anderen laten lopen. Ik eindig in 43’36” en pak daarmee de 38ste plaats op 236 deelnemers. Ik word eerste in mijn categorie en ga zelfs de winnaar van Veteranen II vooraf. Moe maar tevreden huiswaarts dus.

1*/04/2009 Verkoudheid

Vorige donderdag verkoudheid opgescharreld na de training. Gisteren met rillingen het bed in. Ik heb de geplande loop in Oleye aan me moeten laten voorbijgaan.

vri 24/04 2009 * Betekom Dijkloop * 11km * 0:44:51 * 14,7 * 30/215 * 2/13 * ♥♥♥♥

Na mijn forfait voor Waremme ben ik op zoek gegaan naar een alternatief voor dit weekend. Vandaar met Marie-Paule op vrijdagavond naar Betekom in de schaduw van Aarschot. De ideale omstandigheden een week voor de Tungri-Run zijn ideaal: een vlakke 11 km in fijn loopweer. Het parcours loopt gedurende 9 km op de dijken langs de Demer: asfalt naar het keerpunt en grind op de terugweg. De laatste 500m gaan lichtjes omhoog. Ik ga van start met 15 km per uur. Vanaf de 4de kilometer houd ik constant 14,7 km aan. Mijn verkoudheid – die nog niet helemaal over is – hindert me niet. Ik eindig net onder de 45′ op de 30ste plaats van 215 deelnemers en op de tweede plaats van de 13 lopers in de categorie 60-65 jaar. Doel bereikt.

vri 01/05 2009 * Tungri-Run Tongeren * 21,1km * 1:30:47 * ?? * 44/242 * 2/26 * ♥♥♥

Tungri Run
Vandaag afspraak in Tongeren voor de Tungri-Run. Marie-Paule en Josette zijn met de fiets naar Tongeren gereden en staan met de camera in de aanslag langs het parcours. (Foto Josette:Zwaar labeur op de Haspengouwse heuvels)
Het is flink warm. Prettig gevolg van het mooie weer: heel wat supporters langs de weg, onder meer Louis Staes en dame en Truda Schoubs met familie. Al tijdens de doortocht door de stad en de eerste vlakke kilometers door de Kevie voel ik dat de benen niet echt soepel draaien. Vanaf km 9 loop ik alleen. De betonwegen naar Vreren en door de glooiende Haspengouwse velden, de hitte en in de laatste kilometers de wind maken deze halve marathon tot een beproeving. Van voor halfweg is het harken om het tempo erin te houden. Aan km 14 krijg ik Claude Herzet in het vizier die als een kanonskogel vertrokken is. 3 km verder haal ik hem in. Ik eindig in 1u30’47”. Alles bij elkaar een mooie tijd. Alleen heb ik er vandaag heel weinig plezier aan beleefd.

14/05/2009 Frisse benen

Eindelijk nog eens frisse benen! Ik heb meer dan een week nodig gehad om te recupereren van de Tungri-Run. De dagen erna heb ik me beperkt tot loopjes van een uurtje. Zondag heb ik de laatste kilometers van de Maasmarathon meegelopen in het spoor van Belinda. Toen ik haar zag afzien, prees ik me gelukkig dat het voor mij deze keer alleen voor de fun was.

06/06 2009 Spieren spelen op

Werkzaamheden in huis hebben mijn spieren vorige week geen goed gedaan. Nu lijk ik er weer bovenop te komen.

10/06/2009 Gestruikeld

Zondag gestruikeld in Caestert tijdens training met Zweitlanceurs. Geraakt aan hand en rechterribben. Dinsdag ben ik er toch maar even op uitgetrokken. Een mens raakt ook gewend aan pijnlijke ribben. Vandaag toch weer 18 km afgemaald. Hopelijk is tegen het einde van de week alle leed geleden.

zat 04/07 2009 * Oversteekrun Rosmeer – Lafelt * 10km * 0:42:49 * 14,2 * 34/148 * 9/36 (50+)* ♥♥♥

Oversteekrun2009_79
Met enige tegenzin naar Rosmeer getrokken voor de Oversteekrun, ditmaal vanuit Rosmeer naar Lafelt. Maar belofte (aan Josette) maakt schuld. Woensdag heb ik met Josette het parcours nog eens afgelegd. Het was warm en ik had vele fietskilometers in de benen. Ook donderdag ben ik er met collega Louis met de fiets op uit getrokken. In de hoop opnieuw enige soepelheid in mijn benen te krijgen heb ik de weg naar het vertrek lopend afgelegd. Zelden heb ik me zo loom gevoeld. Rustig, heel rustig starten is dus de boodschap. Maar eens vertrokken, gaat het plots beter en zit ik in een groepje Bilzerse lopers met wie ik een redelijk tempo kan aanhouden. Na de moeilijke beginkilometers in stijgende lijn durf ik vanaf halfweg het tempo al wat op te drijven. Ik kan nog afstand nemen van het groepje waarmee ik vertrokken ben, al heb ik geen verhaal tegen de machtsspurt van mijn overbuur David. Ruim onder de 45 minuten met een 34ste plaats op 148 deelnemers, een bevredigende balans. (Foto: In een groepje met BJC-lopers)

20/07/2009 Slecht humeur

Het houdt maar niet op. Na de laatste twee trainingen van dinsdag en woensdag zijn mijn ribben opnieuw beginnen op te spelen. Alsof er iemand een mes in mijn rug stak. Ik vermoed dat de schokken bij het lopen mijn karkas geen goed doen. Ik heb mezelf – zeer tegen mijn zin – loopverbod opgelegd. Ik meld me weer als mijn lijf en mijn humeur opnieuw beter zijn!

zon 09/08 2009 * Terrasjogging Bilzen * 10km * 0:42:24 * 14,3 * 37/158 * * ♥♥♥

Terrasjogging Het warme weer van de voorbije dagen heeft me tot enkele fietstochten verleid. Toch heb ik me gedwongen om ook de looptraining niet te verwaarlozen en ik kom met redelijk frisse benen aan de start. Het aangename, afwisselende parcours in het centrum van Bilzen spreekt me wel aan. De vele bochten halen er de snelheid telkens weer uit, maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de aanmoedigingen van vele kennissen langs de weg. Er blijkt nog een bijkomende lus in het parcours te zitten waardoor we aan iets minder dan 10 km komen. Ik ga niet te voortvarend van start en kan mijn tempo goed handhaven. In de derde ronde word ik voorbijgesneld door oud-leerling Mathias Sourbron. Ik verbaas mezelf met zo goed als identieke rondetijden voor de 4 rondes. 42’24” op plaats 37 van 158, daarover mag een mens niet klagen.
(Foto Theo Houben: De laatste meters)

vri 14/08 2009 * Hagelandjogging Tielt-Winge * 11,960km * 0:50:00 * 14,2 * 33/148 * 1/14 * ♥♥♥♥

Hagelandjogging
Voor de tweede keer dit jaar naar het Hageland. In Tielt-Winge hebben ze een pittige omloop uitgetekend. 2 rondjes over de Hagelandse heuvels: 1 km steil omhoog onderbroken door een afdaling, in het totaal zo’n 2 km afdaling en 3 km vlak door het dorpje en over natuurpaden. (Foto: Bevoorrading na de eerste ronde)
Als ik bekomen ben van de klim, die me doet denken aan de tweede “cime” van Battice, kan ik vlot mee met het tempo dat door enkele 6km-lopers wordt aangegeven. Nu dit tempo nog vasthouden in de tweede ronde. Een kleine honderd meter voor me ontwaar ik een wiegende paardenstaart. Waarschijnlijk de eerste vrouw. Ik trek het tempo op in de afdaling en haal nog meer dan 15km/uur in de laatste kilometers. Uiteindelijk strand ik op een 15-tal meter. Met 50 minuten rond, een 33ste plaats op 148 en een eerste plaats in mijn categorie, en een goed gevoel is dit mijn beste van het seizoen.

zon 23/08 2009 16u * Champignonloop Valmeer * 13,4 km * 0:56:54 * 14,1 * 22/61 * 1/4 * ♥♥♥♥

Voor het eerst naar de champignonloop, vlak bij huis. In de voorbije jaren is het er nooit van gekomen, voornamelijk vanwege het voor mij ongelukkige startuur, 4 u ’s zondagnamiddags. Maar deze plaatselijke organisatie mag niet op mijn palmares ontbreken. Vandaar de korte trip naar Valmeer. Champignonloop Warm weer, rond de 27 graden, en een zwaar golvend parcours waar er weinig gelegenheid is om te recupereren. Na een kilometer loop ik al alleen. Ik kom snel in mijn ritme maar door de omstandigheden is het zaak zeker niet overmoedig te worden. Ik haal nog wel enkele lopers in maar mijn positie ligt vanaf de eerste ronde al min of meer vast. 22ste van een sterk deelnemersveld en eerste in mijn categorie is het resultaat van 56 minuten zwoegen. (Foto: Met collega-fotograaf Theo Houben aan de finish)

zat 5/09 2009 15u * Hazodi-Run Hasselt * 10 km * 0:40:54 * 14,6 * 36/193 * 2/21 (55+) * ♥♥♥♥

Hazodi-run
Ideale omstandigheden op dit vlakke parcours over twee rondes in Kiewit. In de eerste ronde vind ik aansluiting bij twee lopers (vader en zoon) die een voor mij perfect tempo aanhouden. In het begin van de tweede ronde kan ik het tempo nog wat opdrijven. De perfecte race waarin we alleen enkele signaalgevers uit hun slaap moeten wekken (:. (Foto: Wel gezellig, die Hazodi-run!)

25/09/2009 Herfsttrainingen

Na de zomerse wedstrijden heb ik het de laatste weken bij rustige trainingen van 1 tot 2 uur gehouden. De pittige fietstochten tussendoor zorgen wel voor stramme benen. Het wordt frisser maar ik verheug me al op de herfstkleuren die stilaan beginnen door te breken.

27/09/2009 Babyborrel voor Kaat

Een aantal Zweitlanceurs – eigenlijk voornamelijk Zweitlanceuses – waren vandaag present op de babyborrel voor Kaat, dochter van Tine en kleindochter van Josette.

zon 25/10 2009 10.15u * Boucle d’Oreye * 10,3 km * 0:42:29 * 14,5 * 56/286 * 1/15 * ♥♥♥♥

De “Boucle d’Oreye” van de Challenge hesbignon loopt over een golvend parcours in en rond de Jekervallei. Betonnen ruilverkavelingswegen, enkele stukken asfaltweg, een gedeelte onverhard, een doortocht door een kasteelpark, 2 hellingen en afdalingen. Gevarieerd en pittig dus, een mooie uitdaging na ruim anderhalve maand trainingslopen.
Ik zit, mede dank zij een afdaling in het begin van de wedstrijd, dadelijk in het goede ritme. In mijn buurt lopen Claude Herzet en Gerard Thiessens. Maar zij hebben gisteren in Awans al flink in hun krachtenarsenaal geput en schakelen na enkele kilometers een tandje terug. Ik kan geregeld groepjes voor me inhalen en haal uiteindelijk een mooi gemiddelde van 14,5 km.

12/10/2009 Hond voor de wielen

Gisteren de zondagloop van de Zweitlanceurs overgeslagen. Spierpijn in de rug zorgde voor ongemak. Misschien het gevolg van een (nieuwe) val met de fiets. Vrijdag fietste ik op een van mijn looproutes in Millen een wandelaar met een loslopende viervoeter voorbij of probeerde dat althans. Het mormel – van het platsnuitige en dikpensige type – zag me aankomen en liep recht voor mijn wielen. Ik kwam onzacht in aanraking met het beton maar gelukkig viel de averij nog mee. Ik kon verder rijden en had alleen wat pijnlijke plekken op mijn rechterarm en -been. Zaterdagnamiddag begon de lage rug plots op te spelen. Maar een weekendje rust heeft me goed gedaan. Vandaag liep alles naar wens.

24/10/2009 Josette spoorloos

Vorige woensdag nog eens een trainingsloop gepland met Josette. De bedoeling was een rustig duurloopje van anderhalf uur met hier en daar een versnelling. In Eben na 6 km riep de natuur Josette echter naar de bosjes. Terug op de been had ze echter het onzalige idee even een kortere weg te nemen. Toen ik terug kwam op de plaats des onheils was er geen Josette meer te bekennen. Door de uitleg van een groep wandelaarsters die mijn trainingsmaatje hadden gezien had ik mijn eigen route gewijzigd. Uiteindelijk dook ze na ruim twee uur weer in Heukelom op. Ze beloofde me op haar eerste communiezieltje het nooit meer te doen.
Jef Van de Weerdt stuurde ze mijn verslag door van zijn vijfde Rothaarsteigmarathon. Problemen met de gordel met zijn drankbusjes hadden hem ettelijke minuten gekost op het einde van de wedstrijd. In elk geval is Jef met zijn 34ste marathon weer wat dichter bij zijn grote droom, mij voorbijsteken in het aantal gelopen marathons. Goede moed, Jef!

10/11/2009 Langs de kant

Al twee zondagse trainingen gemist bij de Zweitlanceurs. Een pijnlijke bil is de boosdoener. Overbelasting, denk je dan, enkele dagen rusten en het gaat vanzelf over. Niet dus. Dan toch maar naar de arts. Een ontstekingsremmer en een aantal kinebehandelingen (kine = fysiotherapeut voor de Nederlandse lezers) moeten soelaas brengen. Voorlopig houd ik me onledig met fietstochten, tenminste als de weergoden even meewillen.

21/11/2009 De grote leegte

De pijn in de voet en de bil bleven aanhouden. Een scan heeft uitsluitsel moeten brengen: stressfractuur in de (rechter)voet en het heiligbeen. Het verdict: minstens een maand geen belasting van de voet en het bekken, niet joggen, niet fietsen, alleen een beetje wandelen. De grote leegte wenkt.

30/11/2009 Medisch rapportje

Zondagmorgen heb ik een wandelingetje gemaakt op Caestert. Nog eens de wind voelen, misschien een Zweitlanceur tegenkomen (praatje geslagen met onder meer Jean en Pierre) en jaloers kijken naar de voorbij tsjokkende joggers.
De enige inspanningen die ik de laatste dagen heb geleverd, zijn tweemaal twintig minuutjes trappen op de hometrainer. Bij gebrek aan beter, want ik blijf het een saaie bedoening vinden.
Om op de vaak gemailde vraag “hoe gaat het met je?” te antwoorden, een kleine update. In het gewone leven heb ik nauwelijks last van mijn rechterbeen en/of -heup. Maar vooruitgang is er evenmin te bespeuren. Ik kan alleen maar geduld oefenen en in afwachting tegen de muren oplopen … als ik dat al mag. De Sylvestermarathon in Meerssen is uiteraard geschrapt. Zou hervatten begin januari een realistisch doel zijn?

08/12/2009 In de nood kent men zijn vrienden

De massage van het rechterbeen begint langzaam effect te sorteren. Maar een loopje van 10 minuten vorige week heeft me geleerd dat de voet nog enkele weken rust nodig heeft. Jammer maar helaas.
Toch heeft mijn afwezigheid van de trainingsroutes ook positieve aspecten. Zondagochtend maakte ik een wandelingetje door Kanne en kwam er de Zweitlanceurs tegen die zich lekker aan het afbeulen waren. De groep was al aan de beklimming van de Muizenberg begonnen toen Harie en Lou mij zagen, rechtsomkeert maakten en mij verbaal aanpakten omdat ik hen niet uitdrukkelijk en persoonlijk vermeld had bij de loopmaatjes op deze site.
“Zijn wij misschien geen vrienden?” vroeg het duo opgewonden. “Toch wel jongens! Heel goede vrienden zelfs” pruttelde ik wat tegen. Ik moest ter plekke beloven deze fout recht te zetten. Vanaf nu zijn ze beiden opgenomen in de “Hall of Fame”.

19/12/2009 Geduld is een mooie deugd

Voor het eerst in verscheidene weken heb ik de loopschoenen nog eens mogen aantrekken voor een testloopje. Een halfuurtje dinsdag en vrijdag op de Finse piste in Riemst leerden me dat de pijn in de bil verdwenen is … en dat de rechtervoet nog niet helemaal meewil. Maar ik kan me stilaan optrekken aan het vooruitzicht vanaf januari opnieuw voluit te mogen ronddraven.
Zes nieuwe sessies in de vaardige handen van kinesist Roel Jacobs moeten zijn “hypersensitieve patient” op Olympisch niveau brengen. Maar een beetje minder mag ook.

31/12/2009 Beste wensen voor een sportief 2010

Aan alle trouwe en toevallige lezers van dit dagboek een vreugdevol, gezond en sportief 2010!

Ik heb het oude jaar 2009 in (loop)stijl afgesloten met een uurtje draven op Caestert en ik hoop morgen het kersverse jaar op dezelfde manier in te zetten. Goed nieuws dus bij de jaarwisseling. Mijn rechterbeen is weer klaar voor het betere loopwerk, dat gevoel heb ik alleszins. Alleen een lichte pijn aan de rechtervoet maant me tot voorzichtigheid aan.
De loop met de Zweitlanceurs van vorige zondag is zo goed meegevallen dat ik de hele afstand heb meegedaan en dat ik deze week in het totaal drie uurloopjes ga afwerken. Dat is allemaal meer dan de kinesist heeft geadviseerd. Ik hoop nu alleen maar dat ik mijn enthousiasme de volgende weken niet moet bekopen.