Fexhe-le-Haut-Clocher (Challenge hesbignon )

zon 27/02 2011 10.15 u * Fexhe-le-Haut-Clocher (Challenge hesbignon ) * 10,8 km * 0:46:12 * 14 * 42/281 * 2/14 * ♥♥♥♥

Waar konden we beter rondjes draaien dan in Fexhe-le-Haut-Clocher, het dorpje dat de vermelding van zijn hoge klokkentoren trots in zijn naam draagt? Het was mijn eerste deelname aan de Hesbignon van dit jaar. Het parcours bestond voornamelijk uit betonwegen maar we moesten ook door enkele modderige stukken en jawel, ook weer door een koestal. De laatste kilometers wogen het zwaarst, niet in het minst door de wind die altijd flink huis houdt in dit deel van Haspengouw.

Voor de start had ik Johnny Geuten van de Bilzerse Joggingclub ontmoet. Hij wilde nog een laatste snelle wedstrijd meepikken vooraleer een twaalf weken-voorbereiding van de marathon van Stockholm aan te vatten.
Tussen de deelnemers ook Alkenaar Romain Uitdebroeks die een hobby heeft gemaakt van het verzamelen van eerste plaatsen in zijn (en ook mijn) categorie. Hij liep van in de start weg en pakte ook nu de hoofdprijs bij de 60-plussers, een halve minuut voor uw dienaar. Roland Vandenborne had de dag van te voren de eerste wedstrijd van de Condruzien afgewerkt en beperkte zich in Fexhe tot een oefenloopje. Noël Heptia, die zaterdag ook in het modderbad in Nandrin had geploeterd, hield zich helemaal niet in en was na een dikke kilometer al uit mijn gezichtsveld verdwenen. In de eerste kilometers zat ik vlak achter een groepje met onder meer Gerard Thiessens, Johan Mardaga, Etienne Vanderschelden en Marcel Baeckelandt. Zij vormden het ideale mikpunt voor het eerste derde van de loop. Ik kon ze een voor een inhalen. Ik ging ook een dame voorbij … die ik achteraf niet in de uitslag terugvond (een spookloopster?). Johan Mardaga bleef de hele wedstrijd op een twintigtal meter van mij volgen, maar het gat toelopen leek hem wat te riskant. Op de golvende wegen half wedstrijd kon ik een fiks tempo onderhouden, rond de 4 minuten per kilometer. Ik moest alles uit de kast halen om de 25 seconden die Noël Heptia was uitgelopen, goed te maken. Na een pittig klimmetje rond de achtste kilometer kwam ik in zijn spoor … en was ik blij dat ik kon aanklampen. Op een dikke kilometer van de finish kon ik dan uiteindelijk een kloofje slaan. Aan de streep stond Paul Rihon al te glimmen van contentement. Hij was binnen na 44 minuten, in de buurt van Valère Sauwens en Johnny Geuten.