Moha (Challenge hesbignon)

zon 10/10 2010 10.15u * Moha (Challenge hesbignon) * 11 km * 0:45:05 * 14,3 * 49/264 * 1/16 * ♥♥♥♥

Vorige zondag waren we te gast in het rijk van de steengroeven rond Hoei voor een dikke 10 kilometer (geloof vooral de officiële afstandsgegevens niet!).
Ik had met Gerard en Noël de kritieke punten op het parcours verkend en wist zo min of meer wat me te wachten stond.
Pech voor Gerard die al na een kilometer zijn hoop op een mooie tijd in rook zag opgaan door … een losse veter. Toen had Etienne al een goede 50 meter voorsprong … die hij niet meer afgaf. Tussen kilometer 2 en 3 kregen we een steile klim te verwerken, gevolgd door een langgerekt vals plat. Daarna doken we het bos in waar we ons een smalle weg ( een “single track” heet dat) moesten banen tussen de boompjes en proberen boomwortels en kuilen te ontwijken. Ik was niet te onstuimig van start gegaan en kon een fiks tempo handhaven. In de afdaling rond km 6 kon ( en moest) ik versnellen om Noël Heptia bij te benen. Roland Vandenborne had daags voordien in Oostende gelopen en liet ons dus nog eens voor de eerste plaats in onze categorie bikkelen. Noël was intussen van zijn ziekte hersteld, zoveel was duidelijk. Tijdens die afdaling op het asfalt had Paul Rihon zich in mijn spoor vastgebeten. Hij bleef me volgen als mijn schaduw tot enkele honderden meters voor de finish. In de volgende vlakke kilometers ging ik voorbij een groepje met Carlos de Almeida. Als uitsmijter kregen we in de laatste kilometer ook nog een steil klimmetje naar de kasteelruine van Moha voorgeschoteld. Daar kreeg ik Marcel Baeckelandt en Yves Pirlet te pakken. Ik mag dus van een geslaagde “Mohatoise” spreken.
Na de finish heb ik nog kennis gemaakt met een kleurrijke figuur die zich als “bakkertje 64” ook op het net profileert. De banketbakker uit Aalst bij Sint-Truiden was me op de klim met veel gekreun voorbijgegaan, maar moest later op het onverhard de rol lossen. Hij kon moeilijk uit de voeten op de veldwegen, vertelde hij me. Oeps, van parcours vergist!