Luik (Challenge de la Province de Liège)

zon 27/10/2013 11.15 u * Luik (Challenge de la Province de Liège) * 9,3 km * 0:41:14 * 13,5 * 60/264 * 4/18 * ♥♥♥♥

Deze keer zijn we in het centrum van de vurige stede Luik voor onze wekelijkse portie loopvertier. Gerard moet enkele rondjes draaien voor hij zijn karretje kan kwijt geraken in de omgeving van het Parc de la Boverie waar de festiviteiten plaats vinden. Marie-Paule vergezelt ons. Terwijl wij inlopen, stilt zij haar culturele honger met een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst in het park.
Er zijn heel wat dagjeslopers tussen de vertrekkers. Ook Rikske Sevenants en een aantal collega’s van Looi en Laakdal staan aan de start. Ze vinden hier een parcours dat in de lijn ligt van hun vlakke trainingsgebieden. Maar biljartvlak zijn de vier en een halve ronden door het park nu ook weer niet. Enkele klimmetjes en haakse bochten lijken wel dienst te doen als verkeersremmers. Langs de Maas blaast dan weer een felle wind die een domper zet op te steile chrono-ambities.
Als de indrukken tijdens de opwarming niet liegen mag ik vandaag wat feller van start gaan dan vorige week in Jupille. Na de eerste kleine ronde loop ik een dertigtal meter achter Jean Stevens en een 50 meter achter Roger Dosseray. Gerard volgt me als mijn schaduw. Voor halfweg schuiven we voorbij Jean die de prijs betaalt van veertien dagen farniente op vakantie. Ik heb goede hoop dat ik ook Roger kan bijbenen. Roger zal nog wel niet hersteld zijn van de zware halve marathon van Herve, tevens Belgisch kampioenschap waar hij de op derde plaats in de klasse 65+ wist beslag te leggen. Winnaar bij de veteranen 3 Alain Waerts wentelt ook vandaag zijn korte beentjes soepel rond. (Aldus Stijn Vanderbeuken die in zijn buurt meedraait. Zelf ben ik te ver achter om ooggetuige te kunnen zijn van de werken van Alain). Gisteren was hij tweede bij de 60+ in Herve, vandaag is hij ruim voorop in mijn categorie. Voor halfweg kom ik bij Roger. We halen op de rechte stukken uit de wind een tempo van 14 per uur. Hij past ook nu zijn geliefkoosde tactiek van tussenversnellingen toe. Maar ik geef geen kik en aangezien de benen toch te fel zullen afgemat zijn door de heuvels in het land van Herve stelt Roger dan maar een combine voor. Hij is zo goed als zeker van de tweede plaats in de challenge – Claude Herzet voor hem is geen bedreiging – dus als we samen blijven gunt hij me de derde plaats. We komen overigens nog dicht in de buurt van Claude maar als die ons ziet naderen bij de bocht van de negende kilometer verraadt zijn lachje dat hij nog reserves heeft en zet hij nog een fikse versnelling in. Fabrice Averno die ons in de laatste twee ronden gezelschap heeft gehouden, heeft ook nog een eindschot in huis en loopt vlak voor me binnen. Françoise Piscart eindigt zoals vorige week vlak achter me. En wat voert Gerard die ons kilometers lang geruisloos volgt in het schild? Net als ik een demarrage verwacht moet hij enkele meters prijs geven. Het verschil aan de streep is nog geen 10 seconden.
In de kantine maken de challengelopers de eindafrekening. Daar blijkt dat niet Claude Herzet maar Pasquale Ruberto vandaag als tweede geëindigd is bij de veteranen 3. Claude onzeker en … heeft Roger wel goed gerekend en niet te snel zijn derde plaats weggeschonken?

Voor het eerst kan ik mijn verslag kruiden met bewegende beelden. Op de flitsen ziet u in mijn buurt onder meer Roger Dosseray in het blauw en Gerard Thiessens in het wit.