Marchin ( Challenge condruzien )

zat 24/11/2012 15 u * Marchin ( Challenge condruzien ) * 10,95 km * 0:50:31 * 13 * 83/282 * 1/13 * ♥♥♥♥

Ik wil de laatste wedstrijd van de “Condroz” niet missen en trek zaterdagmiddag naar Marchin, in de buurt van Hoei. Voor het eerst in een half jaar weer in het gezelschap van Gerard Thiessens. Tijdens de trip hebben we ruim de gelegenheid om de Belgische en Nederlandse politieke situatie onder de loep te nemen. Met bijna 300 staan we klaar op de Place de Belle Maison. Zijn er niet: Rosario Ilardo, Roland Vandenborne en Valère Sauwens. Mijn kansen op een korf streekproducten (voor de niet-ingewijden: de prijs voor de eerste) gaan flink de hoogte in. Zou Valère mijn bede van Braives hebben verhoord, waar ik hem grappend vroeg om me ook eens te laten winnen? Luttele minuten voor de start ontmoet ik Pol Van Kerrebroeck, leider in het klassement van de veteranen 3. Pol ziet een nieuw seizoen in de Challenge door zijn drukke bezigheden als melkveehouder niet meer zitten en gaat dus aan zijn laatste wedstrijd beginnen.

Marchin 1


Na de corrida van vorig jaar door de dorpskern hebben de organisatoren het parcours drastisch omgegooid en gekozen voor een echte Condroz-ervaring. Vanaf de eerste kilometer worden we een smal bospad ingestuurd waar uitstekende takken, verraderlijke boomwortels en moddersporen ons het leven zuur maken. Als je daar zonder kleerscheuren langs en over geraakt, is er ook nog een prikkeldraad die voor averij kan zorgen, zoals Kris Govaerts mag ondervinden. We zijn nauwelijks van het bos verlost of we moeten
een veldweg op waar we tussen grote waterplassen moeten laveren. Trailschoenen zouden hier wel goed van pas komen maar … ik heb ze thuis gelaten.

Marchin 2


Pol Van Kerrebroeck is zonder opwarming aan de wedstrijd begonen, maar dat belet hem niet vanaf de start flink van jetje te geven. Ik zal hem pas aan de vijfde kilometer inrekenen. Even daarvoor heb ik ook Noël Heptia ingehaald. Ik lig dus op schema voor de eerste plaats bij de V3. Op een van de hellingen heb ik ook Etienne Vanderschelden bijgebeend. Na een moeilijk seizoen heeft Etienne opnieuw de goede conditie te pakken en kijkt hij met vertrouwen uit naar volgend jaar als hij ook deel zal uitmaken van de selecte groep van de 60-plussers.

Marchin 3


In het veld blijft de blubber ons rond de oren vliegen. Om de glibberige stukken te vermijden kies ik dan maar voor de kortste weg, door de plassen. Plots sta ik voor een beek die de weg dwarst. Vergelijk het met de waterbak in een steeple-wedstrijd, met dit verschil dat je hier door de waterbak moet waden. Maar ik heb geen keuze als ik geen tijd wil verliezen.

Marchin 5

Van mijn korte aarzeling maakt Pol gebruik om opnieuw aan te sluiten. Maar bij de volgende bocht waar het asfaltweggetje omhoog gaat, moet hij dan toch definitief lossen.
In het groepje voor me heb ik al een tijdje Domenico Di Vito in het vizier. In Kortessem heb ik Domenico achter me kunnen laten. Benieuwd op me dat nog eens zal lukken. Neen dus. Drie weken olijven plukken in zijn Italiaanse geboortestreek hebben hem kennelijk goed gedaan. De 12 tellen voorsprong na 6 km zijn opgelopen tot 25 seconden aan de finish in de sporthal van Belle Maison.
Na een verkwikkende douche smaakt de Leffe dubbel zo goed. Als responsible old driver, houd ik het bij één glas.

(Foto’s Jo Defrère. Foto 1: Gerard Thiessens back in business. Foto 2: Pol Van Kerrebroeck, in het blauw, gaat tot het uiterste in zijn laatste wedstrijd. Foto 3: Noël Heptia draagt de gevolgen van een bloedneus. Foto 4: Nog even doorbijten … )