Bilzen Terrasjogging

zon 05/08/2012 17.00 u * Bilzen Terrasjogging * 10,38 km * 0:44:26 * 14 * 33/110 * 10/62 (45+) * ♥♥♥♥

165 deelnemers aan de start van deze organisatie van de Bilzerse Joggingclub voor respectievelijk twee en vier rondjes door het stadscentrum. Het parcours biedt afwisseling: op de wallen en in de winkelstraten kan je snelheid maken, in het parkgedeelte is vooral veel bochtenwerk en optrekken aan de orde. Maar als het weer meezit, zoals vandaag, is het best een gezellige loop in het Demerstadje.
Het is de laatste weken voor mij altijd bang afwachten hoe de benen zullen reageren in competitie. Dat blijkt redelijk mee te vallen in de eerste hectometers. Na een goede kilometer loop ik op kop van een groep. De snelste jongens en meisjes lopen dan al enkele tientallen meters vooruit. Ik zie een van de staartlopers van de eerste groep over het “fietspoortje” achter het Heilig Graf-instituut springen. Die heeft duidelijk geen last van stijfheid in de benen. Halverwege de eerste ronde loop ik al alleen met Jean Stevens als gezel. We hebben een voor mij stevig tempo beet. Strijd voor een podiumplek bij de veteranen is er niet – in Bilzen stopt het leven op 45 – dus daar moeten we ons niet het pleuris voor lopen. Het lijkt me trouwens niet zo’n gek idee om de rondjes af te malen met een plaatselijke vedette als Jean. Bij elk kruispunt hoor ik “Allez Jeanke” – op een plaats zelfs “Allez Joske”. Kortom, we lopen niet anoniem in de massa. Ik loop (of beter we lopen, Jean volgt me als mijn schaduw) de tweede en derde ronde in exact dezelfde tijd, 11:13. Ik voel dat ik nog een tikkeltje sneller kan in de laatste ronde en terwijl Jean een half minuutje moet toegeven, kan ik nog twee achterblijvers van de “eerste groep” inrekenen.

Bilzen 1


Servais Halders – voor het eerst in Bilzen – bikkelt in de voorste gelederen. Hij heeft een felle start genomen maar bekoopt zijn overmoed enigszins in de volgende ronden. Per ronde moet hij een dertigtal seconden inleveren. Niettemin klokt hij af op 40 minuten, goed voor plaats 16 overall en plaats 5 in onze leeftijdsklasse waar hij moest opboksen tegen snaken die bijna 20 jaar jonger zijn. Marc Maurissen – tiende in deze editie – stelde met trots zijn neefje Jasper voor, tweede in de 5 km-loop. Dat belooft! Goed nieuws ook voor Josette Pirlot en dochter Tine Timmermans, zij sieren het stukje over de loop in de Goed Nieuws-krant. Josette haalt opnieuw een gemiddelde van 12 per uur en is bezig aan een topseizoen. Jean-Pierre Immerix sluipt langzaam weer naar zijn oud niveau, 13 gemiddeld.

( Foto Raymonde Philippens: de vier knapste 45-plussers in het deelnemersveld van Bilzen, van links naar rechts Willy Hertogen, Servais Halders, uw dienaar en Jean Stevens )