Fraiture (Challenge condruzien)

vri 13/05 2011 19 u * Fraiture (Challenge condruzien) * 11,8 km * 0:51:32 * 13,7 * 66/299 * 2/19 * ♥♥♥♥

Vrijdagavond waren de Condroz-loopfanaten te gast in Fraiture. Het dorpje heeft een bijzonder actief organisatiecomité, want later op het jaar wordt er ook een 20 kilometerloop gehouden. We hadden uitstekend loopweer voor 11,8 kilometer ” à pîd po l’bwês” zoals ze dat in het Waals zeggen. (Te voet door het bos, dus). Twee derde van het parcours was onverhard over hobbelige veldwegen en bospaden met verraderlijke boomwortels. Twee stekelige hellingen en een gevaarlijke afdaling over een oude Romeinse heirbaan maakten het Condroz-plaatje compleet.
Bij de start was het opletten geblazen voor het kleine en/of jonge grut dat samen met ons van start ging in de korte loop. Heptia- en Dattoli-junior toonden zich daar trouwens waardige opvolgers van hun vaders. Na enkele honderden meters stoof Eveline Wesphael me voorbij. In het tweede deel moest ze wel heel wat plaatsen inleveren maar niettemin eindigde ze ruim als eerste dame. Ook veteraan 3 Rosario Ilardo, die de laatste weken goed op dreef is, ging me voorbij. Ik kon me wel in zijn spoor handhaven. Op de eerste zware helling kon ik Carlos de Almeida inhalen. Rond de achtste kilometer – toen ik de afdaling over de Romeinse stenen zonder kleerscheuren had overleefd – kon ik me voorbij Rosario Ilardo, Noël Heptia en Marcel Baeckelandts wroeten. Noël stuurde me vooruit naar Pol Van Kerrebroeck die ik op de laatste helling op asfalt kon terugslaan. Pol kwam echter opnieuw in mijn spoor. Toen ik omkeek, hijgde hij me toe “N’aie pas peur Willy, c’est à toi”. Zo gaat dat tussen veteranen… Het zou natuurlijk nog mooier geweest zijn als het voor de eerste plaats geweest was. Maar Roland Vandenborne bleek 15 plaatsen voor me uit te rennen. Hij was vorige week naar Scherpenheuvel gelopen. Hij had blijkbaar veel kaarsjes laten branden en was met heel goede benen uit het bedevaartsoord teruggekomen.
Rosario eindigde voor Noël. Verderop in de uitslag ook Paul Delaitte die dit jaar veel minder hooi op zijn vork neemt en naar eigen zeggen nog altijd de naweeën ondervindt van de overdaad aan competitie van vorig jaar.
Etienne Vanderschelden kon zijn kansen niet verdedigen. Na dertig meter liep hij een spierverrekking op maar hij hobbelde de hele afstand toch uit. Paul Rihon hield het deze keer bij een trainingstempo.
Zoek niet naar Gerard Thiessens in de uitslag. Gerard was zaterdag actief in de Geuldalloop in Berg en Terblijt waar hij tweede werd in de categorie 55+, achter de ongenaakbare Jo Schoonbroodt.